Nieuws en tips

Hoelang moet je je boekhouding eigenlijk bewaren volgens de wet? De regel is duidelijk: bedrijven en zelfstandigen dienen hun administratie 7 jaar te bewaren, wat bekendstaat als de fiscale bewaarplicht. Maar er zijn uitzonderingen. In sommige gevallen, met name wanneer het gaat om onroerende zaken, geldt een bewaartermijn van 10 jaar. Er bestaat ook ruimte om in bepaalde situaties een kortere bewaartermijn af te spreken met de Belastingdienst, mits dit vooraf wordt gedaan.

De Belastingdienst stopt stapsgewijs met het sturen van acceptgiro’s bij beschikkingen of brieven. In plaats daarvan ontvangen burgers en bedrijven betaalinformatie. Daarin staan alle noodzakelijke gegevens die jouw klant nodig heeft om foutloos te kunnen betalen met de mogelijkheden die de eigen bank biedt.

MKB-bedrijven kunnen vanaf maart volgend jaar subsidie aanvragen om een bedrijfsschool op te richten, loopbaanadviezen voor hun werknemers te krijgen of de vaardigheden van hun medewerkers up to date te houden. Ook grotere bedrijven uit de horeca, de landbouw en de recreatiesector kunnen aanspraak maken op subsidie. Het kabinet trekt daar structureel €48 miljoen per jaar voor uit. Dat schrijven minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vandaag aan de Tweede Kamer.

Vanaf 1 januari 2020 mogen werkgevers met een vast percentage rekenen als het gaat om de bijtelling voor het privégebruik van een ter beschikking gestelde fiets. Op jaarbasis betreft dit een percentage van 7% van de aanschaf- of factuurwaarde van de fiets. De forfaitaire bijtelling wordt al langer gebruikt bij een auto van de zaak, maar geldt vanaf 2020 ook voor het privégebruik van ter beschikking gestelde (elektrische) fietsen.
Voor de toepassing van de nieuwe regeling geldt het woon-werkverkeer ook als privégebruik. Dit betekent dat de onbelaste reiskostenvergoeding komt te vervallen en dat werkgevers geen complexe administratie meer bij hoeven te houden.

De brutobedragen van het wettelijk minimumloon stijgen per 1 januari 2020. Het bruto wettelijk minimumloon per 1 januari 2020 bedraagt € 1653,60 per maand. De Regeling van de minister van Sociale Zaken tot halfjaarlijkse aanpassing van het wettelijk minimumloon per 1 januari 2020 is in de Staatscourant gepubliceerd.

Waarschijnlijk heeft u er al van gehoord: de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) die per 1-1-2020 ingaat. Deze wet moet het aannemen van vast personeel aantrekkelijker maken. De WAB zorgt voor wijzigingen op het gebied van:
Ketenregeling (opeenvolgende contracten)
Transitievergoeding
Ontslagrecht
Oproepkrachten
WW-premiedifferentiatie
Payrollkrachten

De Belastingdienst moet van de privacyautoriteit vanaf 1 januari 2019 stoppen met het gebruik van het burgerservicenummer (bsn) in het btw-nummer van ondernemers met een eenmanszaak. Of die deadline wordt gehaald is de vraag: de Belastingdienst zegt dat de klus niet binnen een paar maanden is geklaard.

Als 'financiële huisarts' krijgen wij door allerlei wetswijzigingen ook steeds meer vragen op juridisch gebied. Daarom hebben wij met een brede juridische dienstverlener afspraken gemaakt over een vast inloopuur bij ons op kantoor. Elke vrijdagochtend kunnen onze cliënten kosteloos en vrijblijvend een juridisch probleem voorleggen.

Het onderhouden van arbeidsdossiers kan behoorlijk arbeidsintensief zijn. Zeker als het niet je specialisatie is. Binnen ons eigen netwerk hebben we voor onze cliënten de samenwerking gezocht met een P&O-adviseur die kosteloos je arbeidsdossiers screent. Eventuele verbeterpunten worden aan je gemeld, waarna je zelf kan beslissen om het samen verder op te pakken.