dec. 18, 2018

Adminno • 2 minuten om te lezen

MEER GEBOORTEVERLOF VOOR PARTNERS VANAF 2019: HOE WERKT HET?

Het geboorteverlof (ook wel kraamverlof, vaderschapsverlof en partnerverlof genoemd) voor partners breidt in twee stappen uit vanaf 1 januari 2019.

 

Hoe werkt het precies? Partners hebben tot 2019 bij de geboorte van hun kind recht op twee dagen betaald kraamverlof. Dit is wettelijk zo geregeld.

 

Als er iets is geregeld in een cao, dan gelden die afspraken. Het geboorteverlof is betaald verlof. De werkgever betaalt dit. De werknemer kan deze verlofdagen naar eigen inzicht opnemen. Maar moet dit wel doen binnen vier weken nadat het kind thuis is.

 

Het kabinet gaat het geboorteverlof voor partners in twee stappen verruimen:

 

1 Geboorteverlof vanaf 2019

 

De eerste stap gaat in per 1 januari 2019. Dan gaat het geboorteverlof voor partners van twee dagen naar eenmaal het aantal werkuren per week.

 

Als een werknemer bijvoorbeeld vijf dagen zes uur per dag, dan krijgt hij vijf keer zes uur (dertig uur) verlof. De werkgever betaalt dit geboorteverlof. De werknemer kan deze verlofdagen naar eigen inzicht opnemen. Maar moet dit wel doen binnen vier weken nadat het kind geboren is.

 

Als het geboorteverlof op grond van de cao beperkt in tijd of duur, dan gelden die afspraken tot uiterlijk 1 juli 2019. Daarna heeft elke werknemer recht op in ieder geval eenmaal het aantal werkuren per week met volledige loondoorbetaling.

 

Zwaarwegend bedrijfsbelang

 

Het recht op drie dagen ouderschapsverlof dat de werkgever niet mag weigeren vervalt. Het totale aantal weken ouderschapsverlof wijzigt niet, maar de werkgever kan de werknemer vanwege een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang vanaf 1 januari 2019 wel vragen om het verlof anders in te roosteren. Dat geldt vanaf dan voor het hele ouderschapsverlof.

 

2 Aanvullend geboorteverlof vanaf 2020

 

De tweede stap gaat in per 1 juli 2020. Dan kunnen partners tot vijf weken aanvullend geboorteverlof opnemen.

 

De partners krijgen dan een uitkering ter hoogte van 70 procent van hun dagloon tot maximaal 70 procent van het maximumdagloon. Het UWV betaalt deze weken verlof.

 

Binnen zes maanden

 

De werknemer moet deze verlofweken opnemen binnen zes maanden na de geboorte van het kind. Voorwaarde is wel dat een werknemer eerst het geboorteverlof van eenmaal het aantal werkuren per week opneemt.

 

Ook moet een werknemer het verlof in hele weken aanvragen. In overleg met de werkgever kan de werknemer het aanvullend verlof over een langere periode dan vijf weken spreiden. Het is ook mogelijk om minder dan vijf weken aanvullend geboorteverlof op te nemen.

 

Bron: Rijksoverheid

Hoe lang boekhouding bewaren? Adminno
17 apr., 2024
Hoelang moet je je boekhouding eigenlijk bewaren volgens de wet? De regel is duidelijk: bedrijven en zelfstandigen dienen hun administratie 7 jaar te bewaren, wat bekendstaat als de fiscale bewaarplicht. Maar er zijn uitzonderingen. In sommige gevallen, met name wanneer het gaat om onroerende zaken, geldt een bewaartermijn van 10 jaar. Er bestaat ook ruimte om in bepaalde situaties een kortere bewaartermijn af te spreken met de Belastingdienst, mits dit vooraf wordt gedaan.
Belastingdienst stopt met verzenden acceptgiro’s
door Daan van Zantvoort 09 dec., 2020
De Belastingdienst stopt stapsgewijs met het sturen van acceptgiro’s bij beschikkingen of brieven. In plaats daarvan ontvangen burgers en bedrijven betaalinformatie. Daarin staan alle noodzakelijke gegevens die jouw klant nodig heeft om foutloos te kunnen betalen met de mogelijkheden die de eigen bank biedt.
Recht op aftrek voor werkruimte
door Daan van Zantvoort 20 jul., 2020
Wanneer je als zzp’er vanuit thuis werkt, kun je daar niet altijd de kosten voor aftrekken. In deze blog leggen we uit wanneer het wél kan en wat er gebeurt als er toch ten onrechte kosten in aftrek op de winst zijn gebracht.
Meer posts
Share by: