dec. 11, 2019

Adminno • 2 minuten om te lezen

DRIE MAANDEN EXTRA TIJD VOOR ADMINISTRATIEVE EISEN LAGE WW-PREMIE

Minister Koolmees liet onlangs weten dat werkgevers tot 1 april 2020 de tijd hebben om te voldoen aan de administratieve vereisten voor de lage WW-premie.

Dit schreef de minister van Sociale Zaken in een brief over de administratieve vereisten van de WW-premiedifferentiatie naar de aard van het contract. De WW-premiedifferentiatie is onderdeel van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) die op 1 januari 2020 in werking treedt.



Afdragen lage WW-premie

De lage WW-premie mag worden afgedragen voor werknemers met een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor een onbepaalde tijd, tenzij het om een oproepovereenkomst gaat.


Niet alle werkgevers zetten een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd op schrift. In deze gevallen stuurt de werkgever de werknemer vaak een brief of e-mail met een bevestiging dat de overeenkomst voor bepaalde tijd is omgezet naar een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. 


Om dan toch nog de lage WW-premie af te mogen dragen, moet de werkgever alsnog een schriftelijke arbeidsovereenkomst opstellen. De arbeidsovereenkomst moet door beide partijen getekend zijn. Tevens moet daaruit blijken dat aan de voorwaarden voor de lage WW-premie (een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, niet een oproepovereenkomst) is voldaan.


Werkgevers kunnen volstaan met een schriftelijk, door beide partijen ondertekend addendum bij de oorspronkelijke arbeidsovereenkomst.


Coulance

Enkele werkgeversorganisaties hebben aangegeven dat niet alle werkgevers vóór 1 januari een door beide partijen ondertekend arbeidsovereenkomst of addendum voor al hun vaste werknemers in de loonadministratie kunnen opnemen.  Werkgevers krijgen daarom drie maanden extra tijd om te voldoen aan de administratieve vereisten voor de lage WW-premie.


De coulance geldt enkel voor arbeidsovereenkomsten van werknemers die vóór 1 januari 2020 in dienst zijn getreden. Van deze werknemers moet voor 1 april 2020 de door beide partijen arbeidsovereenkomst of addendum in de loonadministratie aanwezig zijn. Daaruit moet ook blijken dat de werknemer al op uiterlijk 31 december 2019 al voor onbepaalde tijd in dienst was.


Conclusie

Werkgevers mogen de lage WW-premie afdragen, ook als de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (geen oproepovereenkomst) nog niet schriftelijk is vastgelegd, of als de arbeidsovereenkomst of het addendum nog niet door beide partijen is ondertekend.

In zulke situaties kunnen werkgevers in de loonaangifte de indicatierubriek ‘schriftelijke arbeidsovereenkomst’ vullen met ‘ja’.


Bron: Salaris Vanmorgen

Hoe lang boekhouding bewaren? Adminno
17 apr., 2024
Hoelang moet je je boekhouding eigenlijk bewaren volgens de wet? De regel is duidelijk: bedrijven en zelfstandigen dienen hun administratie 7 jaar te bewaren, wat bekendstaat als de fiscale bewaarplicht. Maar er zijn uitzonderingen. In sommige gevallen, met name wanneer het gaat om onroerende zaken, geldt een bewaartermijn van 10 jaar. Er bestaat ook ruimte om in bepaalde situaties een kortere bewaartermijn af te spreken met de Belastingdienst, mits dit vooraf wordt gedaan.
Belastingdienst stopt met verzenden acceptgiro’s
door Daan van Zantvoort 09 dec., 2020
De Belastingdienst stopt stapsgewijs met het sturen van acceptgiro’s bij beschikkingen of brieven. In plaats daarvan ontvangen burgers en bedrijven betaalinformatie. Daarin staan alle noodzakelijke gegevens die jouw klant nodig heeft om foutloos te kunnen betalen met de mogelijkheden die de eigen bank biedt.
Recht op aftrek voor werkruimte
door Daan van Zantvoort 20 jul., 2020
Wanneer je als zzp’er vanuit thuis werkt, kun je daar niet altijd de kosten voor aftrekken. In deze blog leggen we uit wanneer het wél kan en wat er gebeurt als er toch ten onrechte kosten in aftrek op de winst zijn gebracht.
Meer posts
Share by: