apr. 17, 2024

Adminno • 2 minuten om te lezen

Hoelang boekhouding bewaren? Ontdek de belangrijke termijnen

Bijgewerkt op: 15 dec 2017

hoe lang boekhouding bewaren

Hoelang moet je je boekhouding eigenlijk bewaren volgens de wet? De regel is duidelijk: bedrijven en zelfstandigen dienen hun administratie 7 jaar te bewaren, wat bekendstaat als de fiscale bewaarplicht. Maar er zijn uitzonderingen. In sommige gevallen, met name wanneer het gaat om onroerende zaken, geldt een bewaartermijn van 10 jaar. Er bestaat ook ruimte om in bepaalde situaties een kortere bewaartermijn af te spreken met de Belastingdienst, mits dit vooraf wordt gedaan.


Waar bestaat je administratie uit?

De administratie omvat een breed scala aan zakelijke documenten, waaronder facturen, bankafschriften, contracten, jaarrekeningen en belastingaangiften. Het is van essentieel belang om zowel digitale als papieren kopieën van deze gegevens te bewaren, tenzij specifiek toegestaan om ze alleen digitaal te bewaren. Juridische documenten, zoals contracten en overeenkomsten, moeten gedurende de looptijd van het contract en een bepaalde periode daarna worden bewaard, afhankelijk van specifieke juridische vereisten.



Oprichtingsdocumenten van een bedrijf, zoals statuten en contracten, dienen gedurende de gehele levensduur van het bedrijf te worden behouden. Een goede ordening en beveiliging van je administratie zijn van groot belang, zodat je snel toegang hebt tot de benodigde informatie wanneer de Belastingdienst daarom vraagt. Onthoud goed: het niet correct of volledig bewaren van je administratie kan leiden tot boetes.



Heb je hulp nodig bij het effectief beheren en bewaren van je administratie? Wij staan voor je klaar. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Belastingdienst stopt met verzenden acceptgiro’s
door Daan van Zantvoort 09 dec., 2020
De Belastingdienst stopt stapsgewijs met het sturen van acceptgiro’s bij beschikkingen of brieven. In plaats daarvan ontvangen burgers en bedrijven betaalinformatie. Daarin staan alle noodzakelijke gegevens die jouw klant nodig heeft om foutloos te kunnen betalen met de mogelijkheden die de eigen bank biedt.
Recht op aftrek voor werkruimte
door Daan van Zantvoort 20 jul., 2020
Wanneer je als zzp’er vanuit thuis werkt, kun je daar niet altijd de kosten voor aftrekken. In deze blog leggen we uit wanneer het wél kan en wat er gebeurt als er toch ten onrechte kosten in aftrek op de winst zijn gebracht.
Tijdelijke verhoging vrije ruimte WKR
door Daan van Zantvoort 04 mei, 2020
De vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) gaat in 2020 tijdelijk omhoog van 1,7% naar 3% over de eerste € 400.000 van de loonsom per werkgever. Door deze maatregel wordt de vrije ruimte in 2020 met maximaal € 5.200 verruimd.
Meer posts
Share by: