top of page

Recht op aftrek voor werkruimte

Wanneer je als zzp’er vanuit thuis werkt, kun je daar niet altijd de kosten voor aftrekken. In deze blog leggen we uit wanneer het wél kan en wat er gebeurt als er toch ten onrechte kosten in aftrek op de winst zijn gebracht.

Eisen voor het in aftrek brengen van kosten op de winst In principe zijn er twee eisen waar je als zzp’er aan moet voldoen voor je het recht hebt op aftrek van kosten van de winst: er moet een zelfstandige werkkamer zijn en er moet (vanuit die werkkamer) voldoende inkomen worden verdiend.


Zelfstandige werkkamer Een werkkamer is zelfstandig wanneer deze een eigen in- of opgang heeft en eigen sanitair. De werkkamer zou als het ware zonder problemen aan een derde verhuurd moeten kunnen worden.


Voldoende inkomen In het geval dat er sprake is van een tweede werkkamer, bijvoorbeeld op kantoor, moet 70% van het inkomen in de werkkamer aan huis verdiend worden.


Navorderingen Wanneer er onterecht kosten in aftrek zijn gebracht, is er sprake van kwade trouw. Een inspecteur kan dan navorderen, ook als de aanslag al definitief vaststaat.

Bron: ANB.nlbottom of page